I de sammanhang jag tränat Nia finns verkligen alla typer av människor i alla åldrar.

Eftersom det Nia erbjuder är så brett och varierat så kan det vara många olika saker som man kan attraheras av eller gilla med träningsformen. Nia kan vara allt från ett roligt och effektivt träningspass för att komma i form, till ett kraftfullt verktyg för läkande och personlig utveckling.

Bild3

Instruktören sätter ju givetvis sin prägel på det hela.

I de klasser jag har vill jag skapa ett utrymme för att träna tillsammans i en atmosfär som är glädjefylld, lekfull, icke-dömande, energifylld, utan krav på prestation och som ger frihet att få vara den man är och experimentera med sitt eget uttryck.  Vi har alla olika förutsättningar, behov och önskemål. Var och en sätter sitt egna ideal, mål eller inte alls.

Jag visar alltid rörelser utifrån olika intensitetsnivåer, så var och en kan välja vad som känns bäst för dagen eller formen.

Kvalitet och säker träning är viktigt för mig.

Fokus är rörelseglädje, skön musik, variation och att vara KROPPS-Smart: att vara i och använda sin kropp på ett så smart sätt som möjligt som gör att det känns bra att vara i den. Också att bli ENERGI-Smart i sina rörelser. På samma gång bygger man upp kroppen utifrån de obalanser man har. Som givetvis är olika för olika individer.

Jag ger oändligt utrymme för det egna kreativa uttrycket.

Likaväl ger jag oändligt utrymme att välja intensitetsnivå. Jag kommer aldrig skrika ”kom igen”. Möjligtvis kommer jag ropa ”kom tillbaka” för att jag gillar dig.

Nia6

Vad är Nia bra för?

Rent allmänt och vad många vittnar om är att Nia är en effektiv träningsform som ger resultat i form av hälsa, välbefinnande och fysisk vitalitet.

Men vad det specifikt är bra för beror på vad var och en har för behov och vill ha ut av det.

  • Det kan vara skönt att bara komma ifrån sin vardag och få en återhämtningspaus i allt görande, fixande och presterande.
  • Du kanske vill komma i form, bli starkare, rörligare, stabilare, flexiblare och få bättre kondition, men vill inte köra stenhårt utifrån ”no pain -no gain”, utan ha möjlighet att träna på ett mer njutbart sätt. Med Nia kommer du i form – och i balanserad form.
  • Vill man lära sig att dansa och känner att man inte vågar börja på någon dansklass för att man upplever att man har 5 ben och 4 fötter, så kan man lära kroppen koordination och lite dans i en helt kravlös miljö, med snälla ögon.
  • Längtar men efter att hitta mer av sin maskulina sida eller feminina sida (energimässigt) så finns både explosivitet och mjuka stillsamma rörelser att träna på (vi kör alltid både och på mina klasser).
  • Är man van att röra sig i syfte att prestera, lära sig, utvecklas och hela tiden bli bättre, kan det vara skönt att få fokusera på att bara röra på sig med enkla repetitiva rörelserfridansa  och guidas utifrån kroppens egen intelligens och signaler av välbefinnande.
  • Man är inte alltid i toppform eller man får en sjukdom eller är i ett tillstånd där man vill träna lite lugnare eller måste utesluta vissa rörelser. I Nia finns utrymme att välja intensitetsnivå och anpassa rörelsen.  Atmosfären är också sådan att man helt kan välja bort rörelser eller ta en paus utan att det är avvikande.
  • Stress är vanligt idag och kan skapa problem för vitaliteten och välbefinnandet. Är du stressad och har ojämn energi har du utrymme att jobba mycket med frisättande av spänningar vilket får bättre skjuts på cirkulation och du kan fylla på med ny energi.
  • Du kanske är lite låg och har dåligt med energi. Nia kan då vara ett skönt rum att komma till eftersom det är kravlöst och man får röra på sig helt i sitt eget tempo utan att någon tittar snett.  Det är också mycket glädje i Nia, så det kan vara gott att få lite av det också.
  • Vill man bli bättre vän med sin kropp och få bättre kontakt och relation med den, så kommer Nia-träning ge dig det.
  • Behöver man…. ja det finns  säkert många flera anledningar..

Nia

Annons